Gamle og Antikke tepper: Senneh

Skal man investere i gamle og antikke Persiske tepper, mener vi at det er riktig å gjøre det nå.

Vi har siden i vinter vært på leting etter et gammelt eller antikk persisk teppe. I juli kom vi over et semiantikk persisk Senneh teppe (ca 50-60 år) Teppe ble funnet i teppebasaren i Teheran og var svært nedstøvet ( helt brun på bildet) Teppet var i perfekt stand og i en fantastisk tett kvalitet, hele 1.295.000 knuter pr.kvm. Det antikke mønsteret var intrikat med fantastiske anheng og rikt detaljerte fugle og blomster motiv. Dette symboliserer ønske om et fruktbart, rikt og lykkelig liv. I tillegg har teppet knyttet inn en løve med sverd og sol. Dette er symbolet for makt og kraft. Det ble også brukt som nasjonalt emblem i Iran fra 1880 og frem til revolusjonen i 1979. Dette er et helt unikt teppe med et svært sjeldent mønster. Teppet er knyttet i den fineste høylandsull med ren natursilke både i renning og varp. Silken er også flerfarget, noe som er svært sjeldent, som også bidrar til at akkurat dette Senneh teppet har høy verdi.

De antikke teppene fra byene Bijar (Bidjar) og Senneh i persiske Kurdistan viser kanskje tydeligst den kurdiske veverens kreativitet. Da Senneh ble en provinshovedstad i 1880, ble veverne utfordret til å lage antikke tepper av den mye tettere veven, tett skåret luv og tydelig detaljert design ble foretrukket av den nyankomne persiske herren. De svarte på denne utfordringen på en fantastisk måte, og knyttet høy kvalitetstepper, de forekom også med silke renning, med en knutetetthet som var gjerne tettere enn verkstedproduktene fra de store byene. De geometriske stamme antikke teppedesign ble praktisk talt forlatt til fordel for de intrikate persiske blomstermotivene som herati, mina khani, medaljong og anheng og harshang antikke teppemønstre.
Selv om det i de to byene på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av det 20. århundre ble knyttet et tilstrekkelig antall persiske tepper, til ikke bare lokale, men også til nasjonal etterspørsel, led kvaliteten deres ikke på grunn av det, som var tilfellet i mange av de større byer. Senneh tepper fra denne perioden( 1880 – 1979) i antikk design og med høy knutetetthet, er kanskje noe av det fineste og beste man kan fremskaffe av Persisk teppekunst.

Lignende poster