Spennende teppehistorie med Anett

Vi i Orientalsk Teppestudio har innimellom gleden av å ha besøk av grupper og klubber som ønsker å lære om  håndverket.knyttede tepper.

Denne gruppen kom fra pensjonistuniversitetet i Ålesund og er på besøk i vår butikk for andre gang. [de kaller seg kunstgruppe og besøker aktuelle butikker og galleri i byen og områder rundt.]
Vi startet med litt kaffe, te og en sjokolade, så vi ble bedre kjent og skjerpa før selve undervisningen begynte. Jeg fortalte den spennende og fargerike historien som persiske håndknyttede tepper har. De syntes dette var fascinerende og at det er en tradisjon som fremdeles blir holdt i hevd i håndknyttede tepper. Latteren satt løst da de fikk lære seg å knytte de to mest brukte knutene. Persisk knute og tyrkisk knute. Jeg så at de syntes det var veldig vanskelig. De var forundra da de fikk høre at en teppeknytter, knytter ca 15 knuter pr minutt, eller ca 8.000 knuter pr dag. Da kom latteren, når de sammenlignet dette med sin egen prestasjon og meinte at de hadde hatt en kort karriere innen håndknyttede tepper.Videre lærte jeg dem om farger og symbolikken i mønsteret på teppene.Etterpå fikk de på egenhånd gå rundt i butikken og lete frem på teppene de symbol og mønster som de kjente igjen. Jeg fortalte at teppene får navn etter området eller den by de er knyttet i (eks Nain.) Når vi da så på et teppe som Nain, fikk de til oppgave å lete opp stedet på kartet.
En annen ting jeg fremhevet, er at hver stamme råder over sitt eget mønster og at den som knytter teppet, knytter inn sitt eget særpreg på hvert enkelt teppe, Dette gjør at ingen tepper blir lik,.så da har man et helt unikt kunstverk på sitt gulv eller vegg.
Når man har det som bakgrunn, ser en rikdommen og hvilket smykke hvert enkelt
teppe er. Så kanskje dette kunne være noe for deg/dere. Ta gjerne kontakt.Dette er uformelt, interessant og morsomt.
Hilsen  Anett
 volet 2016-01-29 20-28-44

Lignende poster