Ukens teppe: Bidjar

Bidjar er en liten kurdisk landsby i det nordvestlige Iran, hvorav teppet med samme navn også blir knyttet. Det bor litt over 50 000 innbyggere i byen, altså ikke så mange flere enn i Ålesund.

Bidjar-teppet går under tilnavnet “jernteppet”, dette på grunn av den slitesterke kvaliteten og rustikken i luven. Teppene er knyttet av ull fra kurdiske fjellsauer i en tyrkisk knute (Ghiordis), og oftest på dobbel renningstråd. Knutetettheten varierer mellom 300.000 og 500.000 knuter per kvm. og det er vanskelig å oppnå noe større tetthet enn dette med kraftullen som blir brukt. Knytternes evne til å banke knuterekkene tett sammen er fabelaktig, og er også grunnen til at man aldri ser et Bidjar teppe som er slitt ved normal bruk.

Mønstrene i teppene er oftest små og detaljrike medaljonger, “herati” (stor bøyd bladform), eller floralmotiver (etter fransk bestilling på midten av 1800-tallet begynte man å produsere Rose Bidjarer). Fargene i teppene kan variere fra mørke rød- og blåtoner med beige innslag, men kommer også i lys himmelblå eller mauve (lilla-nyanse som KUN finnes i Bidjar-tepper). 

Bidjar 3

Lignende poster

Legg inn en kommentar