|

Tradisjonsrikt håndverk

Vi leser om det grønne skiftet og bærekraftige produkter. Vi har blitt mer miljø-bevisst og det er viktig for de fleste av oss hvilke miljøavtrykk vi etterlater oss med våre handlinger og kjøpevaner.

Er håndknyttede tepper et bærekraftig produkt ?

Sammenligner du det å handle et håndknyttet kvalitets-teppe opp mot maskin-produserte tepper, er prisen nok litt høyere for et håndknyttet teppe, men der er en klar verdi forskjell og miljøgevinst ved å velge håndknyttede tepper.

Som eksempel kan vi bruke våre Fine Khurjeen tepper, som knyttes i høylandet i Afghanistan. Mønsteret har tradisjon fra nomadenes sadelvesker og fargerike kombinasjoner. Teppene blir knyttet av artisanere, dyktige håndverkere som er vel ansett i sitt fag.

  • Ullen henter de fra lokal sau som beiter i høylandet, sauen har fettrik ull, som gjør ullen både slitesterk og glansfull.
  • Ullen vaskes skånsomt for å beholde det naturlige fettinnholdet (Lanolin).
  • Ullen som brukes i de håndknyttede teppene er kardet og håndspunnet. De bruker håndspindel, som er en tidkrevende prosess, men det gir til gjengjeld en ulltråd som har god tvinn og styrke. Det gjør en stor forskjell både på utseende og følelsen i teppet.
  • Ullen farges etter gamle tradisjoner med naturlige farger fra planter, blomster og røtter. Garnet tørkes videre ute i fri luft.
  • Teppene knyttes på vevestoler i lokale teppeverksteder og klippes deretter for hånd.
  • Teppene vaskes videre for hånd og soltørkes ute.
  • Ingen maskinell behandling gjennom tilvirkningen og alle materialer er naturlig.

Gjenbruk : Våre håndknyttede Persiske Patchwork tepper er et eksempel på gjenbruk av gamle og slitte tepper. De klipper ut de gode delene fra gamle slitte og skadede tepper som normalt ville blitt kassert. De syr delene sammen til et nytt moderne design av persiske-tepper i patchwork. Teppene finnes både i naturlige farger og i multi color, der delene er overfarget med kraftigere og friske farger.

Håndknyttede tepper er ikke et bruk og kast produkt, men går gjerne i arv eller kan selges videre fordi de også har verdi som brukt,. Dette vil utligne prisforskjeller og gir samtidig en god miljøgevinst.

Transport gir klimaavtrykk, men selve tilvirkningen av håndknyttede kvalitets tepper er bærekraftig og holder gamle teppetradisjoner i hevd. Håndknyttede tepper er unike, de gir personlig signatur til interiøret, og vi kan si at håndknyttede tepper er et godt miljøvennlig valg til hjemmet. Se bilder fra tilvirkning frem til ferdig produkt.

Lignende poster