Ukens teppe: Gabbeh

“Gabbeh” er en persisk betegnelse på noe som er grovt, ufrisert og naturlig. Det er også navnet på verdens mest kjente persiske/indiske nomadetepper, som vanligvis blir knyttet av kvinner i stammene.

Teppene, som er veldig populære i private hjem, knyttes av fin ull, har et minimalistisk mønster og kommer i alle slags farger. De er tykkere, og gjerne litt grovere i luven, enn andre persiske tepper, og kan ofte minne mer om kelimer. Mønsteret er abstrakt og lekent med geometriske figurer (gjerne dyr). Bakgrunnen består av store flater uten mønster, men med mye spennende fargespill. Gjerne i rødt, gult, grønt eller blått.

Noe av det flotte med teppene er materialet. Gabbeh-teppene blir knyttet i naturlig håndspunnet garn i saueull, og blir så farget med ekte plantefarge. Teppene har enkle mønster av dyr og figurer fra nomadenes liv og noe grovere knutetetthet enn mange av de andre persiske teppene. Det betyr ikke at kvaliteten er dårligere. Mange av de gamle Gabeh og de tettere og finere Gasgholi teppene er absolutt sjeldene perler og svært ettertraktet.

 

Lignende poster