Ukens teppe: Afghanske

Fra Afghanistan fører vi hovedsaklig teppetypene Aktcha, Baluch og gammel Afghan, som i virkeligheten er en undergruppe av turkmenske tepper. Disse blir stort sett knyttet i den nordlige delen av Afghanistan. Den turkmenske teppekunsten forflyttet seg også til Iran, og det er derfor man blant annet hører om både iranske og afghanske Baluch-tepper.

Mens Aktcha og Baluch regnes for rimelige brukstepper å være, har det gamle Afghanske teppene en høyere knutetetthet og en mer definert overflate. Felles for de afghanske teppene er mønsteret som kommer i en enkel geometrisk stil (oftest åttekanter eller göl, elefantfot) og den dyprøde fargen med sorte eller mørkeblå konturer. Inntil ca. 1950 ble teppene farget i krapprot, mens i tiden etter er det brukt syntetisk farge.

Ullen som brukes i teppene kommer fra Karakul-sauen, som er en primitiv rase på lik linje med den norske spælsauen. Dette er god ull som gjør teppene holdbare, fettrike og dermed enkle å rengjøre. Teppene finnes i alle størrelser.

Aktcha_01

Se flere Afghanske tepper her

Lignende poster