Ukens teppe: Kashgai

En av de eldste og mest kjente nomadestammene i Iran er Kashgai-stammen. Denne holder til i det sørvestlige Iran, i nærheten av byen og teppesenteret Shiraz, som ligger i Fars-provinsen. Shiraz har også vært Persias hovedstad ved flere anledninger.Kashgai-stammen har knyttet noen av de flotteste og mest spennende av de persiske nomadeteppene opp i gjennom tidene.

Både luv og renning i teppene er av ren ull (fra sau, geit og noe hestehår) og knutetetthet varierer mellom 100.000-200.000 knuter per kvm. Altså er de ikke av de tettest knyttet teppene, men ullkvaliteten er ypperlig og gjør teppene svært holdbare uavhengig av dette.Fargene i teppene varierer, men kommer ofte i vakre rød-, brun- og oransjtoner. Luven i teppet er svært glansfull. Mønsteret er inspirert fra nomadenes omgivelser og inneholder gjerne dyre- og naturmotiv, med den kjente Kashgai-medaljonen plassert i midten og i alle fire hjørner.

I dag har mange fra Kashgai-stammen etablert seg i landsbyer og mindre byer, noe som gjør at teppene er mer tilpasset det kommersielle markedet. I motsetning til de mer tradisjonelle Kashgai-teppene blir landsbyteppene ofte produsert med bomullsrenning. Grovere brukstepper fra Shiraz-området blir produsert under samme navn: “Shiraz”.

Vellagde Kashgai-tepper er høyt verdsatt på markedet og kommer også under navnene Quashgai, Gashghai og Gaschgai, om man skulle være i tvil om riktig stavemåte.

En klassisk Persisk Kashgai .

Lignende poster

3 Comments

Legg inn en kommentar