Ukens teppe: Isfahan

I butikken vår finner du de fleste typer håndknyttede tepper, blant annet klassiske persiske tepper fra de forskjellige områdene i Iran. Disse teppene har en unik historie bak seg, og er knyttet med tradisjonene godt i behold. I tiden fremover ønsker vi å presentere disse teppene nærmere for våre kunder, slik at dere kan bli bedre kjent med deres karakteristikk.

Isfahan er Irans tredje største by (større enn London på 1500-tallet) og senter for teppet med samme navn. Disse teppene har blitt knyttet i over 500 år, og er kjent for den vakre ornamentikken og det stødige håndverket som ligger bak. Isfahan hadde også egne hoffveverier hvor de aller vakreste av teppene ble skapt, til inspirasjon for mange generasjoner. På 1600-tallet ble byen okkupert av afghanere og teppeveveriene ble lagt ned. Det er først etter andre verdenskrig at teppene kom tilbake på det europeiske markedet.

Mønstrene i teppene er ofte symmetriske, inneholder gjerne medaljonger som kan minne om infattede edelstener, lekre floral- og hagemotiver, kampscener og imponerende jaktmotiv med dikt og fabler. De er med andre ord svært detaljrike og kan minne om porselensmotiv. Fargene er også kontrastrike og godt sammensatt. Noen av teppene blir også knyttet på silkerenning og inneholder gjerne silke i detaljene. Teppene er tynne, solide og med en lugg som er skåret ned til bare noen millimeter for å få frem de sterke konturene i mønsteret.

Teppene kan ta opptil flere år å knytte, og knutetettheten varierer fra 500.000 – 1.000 000 knuter per kvm (til sammenligning har mange klassiske tepper 150.000 til 300.000 knuter). Derav er også prisen litt høyere enn hos en del andre tepper, men man sitter igjen med et nydelig kunst- og samlerobjekt som gjerne stiger i verdi over årene.

Detaljer i et av Isfahan-teppene vi har inne.
Detaljer i et av Isfahan-teppene vi har i butikken. Dette teppet er knyttet på silkerenning og har også innslag i luv av silke. Detaljene er utrolige, og teppet er verdt en titt i seg selv!

Lignende poster

Legg inn en kommentar