Ukens teppe: Kerman

Kerman-tepper (også kalt Kirman) stammer fra byen og provinsen med samme navn. Kerman ligger i den sørlige delen av det sentrale Iran, og er et stort teppesenter som er kjent for teppeproduksjon av høy kvalitet siden 1400-tallet. På 1800-tallet ble Kerman-teppene sett på som det flotteste innen persiske tepper, mest på grunn av den gode ullkvaliteten som er å finne i regionen; Carmania-ull, som stammer fra underhåret til Kashmir-geitene.

Kerman-teppene er høyt verdsett av samlere, på grunn av det brede utvalget av design, fargepallettene, bruken av naturlige farger og fibre, tetthet og slitestyrke. Det er med andre ord få Kerman-tepper som ligner hverandre. I tillegg til samlere, er også flere kongelige hoff i Vesten sansen for disse teppene.

I teppene finner man motiver fra Kerman-regionen, og ofte Damask-rosen, som du kan se bilde av her. Teppet har gjerne en midtmedaljong, eller vasemønster, men kan også fås i heldekkende mønstre. Det blir også knyttet motiver etter forespørsler fra markedet, så det er ikke alle teppene som har like tradisjonsrike persiske motiver. Fargepaletten består av mye rødt (gjerne lysere enn i andre persiske tepper), men også gyllen orange, rosa, elfenben, melkehvit, lysblå og blågrå. I Kerman-teppene bruker man den persiske knuten, i motsetning til de fleste persiske tepper, som bruker den tyrkiske.

Teppene kommer i de fleste størrelser, og knyttes som nevnt i kashmir-ull, på bomullsrenning. Noen blir også knyttet i silke, eller med silkeinnslag. Det er med andre ord få ting som kan beskrive det typiske Kerman-teppet!

TIPS: På Victoria and Albert Hall (som er et gratis museum) i London, kan du se flere eldre Kerman-tepper utstilt blandt klassiske tepper-samlingen deres.

Lignende poster