Ukens teppe: Turkoman

De turkmenske teppene har sitt opphav i kulturarven til de turkmenske nomadene, som er kjent for sin flotte teppekunst. Siden Turkmenistan tidligere tilhørte perserriket og Iran, går teppene fortsatt under kategorien “persiske tepper”. Turkmenskinspirerte tepper blir også knyttet i Iran, Pakistan og afghanistan i dag, ofte under tilnavnet Bokhara-tepper.

Turkmenske tepper er lettere, tynnere og mer fleksible enn mange andre persiske tepper. Dette fordi de blir brukt til både oppbevaringssekker, dørforheng, kameldekorasjoner, vugger m.m. De antikkene turkmenske teppene er høyt verdsatt, da de representerer antikke bruksgjenstander, og ikke er produsert ene og ale for turisme, kunst og eksport.

Fargene varierer veldig, men rødt dominerer ofte i teppene. Mønstrene er geometriske, ofte med göl, også kalt bokhara-mønster. Tilnavnet Bokhara (som også fremkommer på pakistanske og afghanske tepper) er hentet fra byen med samme navn, hvor Tekkestammen har sitt handelssentrum. Denne stammen er en av de viktigste turkmenske nomadestammene, og har gitt inspirasjon utover landegrensene.

Lignende poster

Legg inn en kommentar