Ukens teppe: Ghom

Ved en uttørket elv, sør for Irans hovedstad Teheran, ligger den hellige byen Ghom (Qum). Den er et viktig teologisk senter, med gode utdanningsmuligheter innen presteyrket. Søsteren til den åttende imam ligger begravet i et vakkert mausoleum i byen.

Produksjonen av tepper i Ghom begynte i det 20 århundre. Teppene er kjent for det flotte håndverket som ligger bak, og blir produsert i ull og silke. De har ofte høy knutetetthet og variert mønster som er lånt fra de forskjellige områdene i Iran. I noen tepper bruker man silke kun i detaljene, mens andre blir produsert i ren silke. Disse kalles silke-Ghom. I dag blir Ghom-teppene produsert flere steder, under samme navn (Ghom, Qum eller Kum).

Typiske mønster i et Ghom-teppe består gjerne av hagemotiv, medaljonger, figurer, jakt- og dyremotiv. Som mange andre tepper, viser gjerne mønsteret i teppet en scene fra livet eller Koranen. I første omgang ble teppene stort sett produsert i beige og lysegrønn, men har i den senere tid blitt mer turkise.

Ghom_1

Lignende poster

Legg inn en kommentar