Ukens teppe: Sarouk

Sarouk-tepper (kan også skrive Saruq eller Sarough), blir knyttet i landsbyen med samme navn, i Markazi-provinsen i Iran. I tillegg blir det også produsert tepper i byen, provinsens hovedstad og vinkvarter, Arak. Markazi-provinsen er kjent for sine mange teppesentere, blant annet områdene Hamadan, Tuisserkan, Hussainabad og Nahavand, som vi også fører i butikken.

Sarouk-teppene har blitt knyttet over de siste århundret, og fikk sitt store gjennombrudd mellom 1910-1950. Da fikk det amerikanske markedet øynene opp for teppene og importerte på bestilling. Teppets geometri og floralmønster passet godt inn i det vestlige interiøret. I tillegg ble de også farget i sterke og klare farger for å fremheves ytterligere. Amerikanerne var ikke helt fornøyd med den naturlige rødfargen. De ville heller ha tepper i dyp bringebærrød. Den “originale” fargen var mer tomatrød, og blir brukt igjen i dag.

Teppene er kjent for sin gode ullkvalitet og holdbarhet. De blir knyttet med den persiske knuten, og er fortsatt en bestselger i det persiske markedet (eldre og antikke tepper er høyt verdsatte museumsobjekter). Mønsteret består som nevnt av floralmotiver i tillegg til en midtmedaljong. De kan også ha herati- og boteh-motiver, oftest i all-over-mønster. Fargene som blir brukt er hovedsaklig rød/tomatrød og blå, men det finnes også tepper i oker og champagne (vi har også et grønt i butikken).

sarouk5

 

Lignende poster

One Comment

Legg inn en kommentar